YYÜ’de personel çocuklarına eğitim usulsüzlüğü
VAN- Usulsüz atamalar ve yakın akraba çevresini üniversiteye doldurulduğu iddiaların odağındaki Yüzüncü Yıl Üniversitesinde yapılan usulsüzlükler Sayıştay’ın 2022 yılı denetim raporlarına da yansıdı. Raporda, bir çok alanda yasa ve mevzuatlara aykırı davranıldığı ifade edilirken, Bilimsel araştırma projeleri için ayrılan paraların amacı dışında kullanıldığı, personel yakını öğrencilere özel eğitim indirimi yapıldığı ortaya çıktı.
Raporda, Bazı Bilimsel Araştırma Proje bütçelerinin birimlerin taşınır ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılması Üniversitenin bazı bilimsel araştırma altyapı projelerinin, bilimsel araştırma amacından çok, başta Üniversite Hastanesi olmak üzere Üniversitenin bazı birimlerinin tıbbi cihaz ve diğer demirbaş ihtiyacını karşılama amacına yönelik yapıldığı tespit edildi.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA BÜTÇESİ BAŞKA AMAÇLARDA KULLANDI
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun “Amaç” başlıklı 4’üncü maddesinde; “Yükseköğretimin amacı: … c) Yükseköğretim kurumları olarak yüksek düzeyde bilimsel çalışma ve araştırma yapmak, bilgi ve teknoloji üretmek, bilim verilerini yaymak, ulusal alanda gelişme ve kalkınmaya destek olmak …" denilmektedir. Aynı Kanun’un “Döner sermaye” başlıklı 58’inci maddesinin (b) fıkrasında ise döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen kısmın en az yüzde 5'inin, üniversite bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma projelerinin finansmanı için kullanılacağı belirtilmektedir.
Raporda, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönergesi’nin “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde bilimsel araştırma projesinin, tamamlandığında sonuçları ile alanında bilime evrensel veya ulusal ölçülerde katkı yapması, ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlaması beklenen projelere tahsis edilen payın üniversitenin çeşitli birimlerine demirbaş malzemesi alınması, Üniversite tarafından yürütülen altyapı projelerinin bilgi ve teknoloji üretmesi, bilime ulusal veya evrensel ölçüde katkı sağlaması gerekmekte olup, ihtiyaç duyulan cihazların temini veya döner sermayeye kaynak sağlanması amacını taşımaması gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.
PERSONEL YAKINI ÖĞRENCİLERE İNDİRİM UYGULANDI
Lisansüstü, İkinci Öğretim Programlarına Öğrenci kabulünde Üniversite personeli ve yakınlarına senatonun 20.02.2020 tarih ve 2020/6-4 sayılı kararıyla indirim uygulanmasıyla ilgili raporda şu ifadelere yer verildi.
“Mevzuatta göre, 1005, 2330 ve 3713 sayılı Kanunlar ile getirilen istisnalar ve Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek kişi veya kurumlar dışında, kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde, işletmecilik gereği yapılması gereken ticari indirimler hariç, herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanması mümkün değildir. Cumhurbaşkanı Kararlarında ve 2547 sayılı Kanun’da Üniversitelere öğrenci öğrenim ücretlerinde indirim yapılmasına izin veren bir düzenleme bulunmamaktadır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosunun 20.02.2020 tarih 2020/6-4 sayılı kararında; Üniversite personeli, eşi ve çocuklarına Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılan lisansüstü ikinci öğretim programları harç ücretlerinde yüzde 50 indirim yapılması kararlaştırılmıştır. Üniversitenin kendi personeli ve yakınlarına öğrenim ücretinde indirime gitmiş olmasının, 4736 sayılı Kanun’un 1’inci maddesine, 2547 sayılı Kanun’a, 3654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ve Cumhurbaşkanı Kararlarına aykırı olduğu değerlendirilmektedir”.
SOSYAL TESİSLER ZARAR EDİLDİ
Üniversitenin sosyal tesislerinde dönem sonunda zararla kapatıldığı, döner sermaye işletmesine ait bazı birimlerin elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin Üniversite bütçesinden karşılandığı vurgulanan raporda; “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinde toplam 5 adet birim mevcuttur. İşletme faaliyetlerini yürütmek amacıyla 80 personel çalıştırmaktadır. Bunların 22’si özel bütçe kadrosunda olup sosyal tesis bütçesinden ücret alan personel sayısı toplamı 58’dir. Sosyal tesisler iktisadi işletmesinin 2022 yılı gelir tahmininin 13.500.000,00 TL, gider tahmininin 13.225.000,00 TL, gerçekleşme rakamlarının ise 13.857.636,45 TL gelire karşılık 14.768.383,99 TL gider olduğu ve dönemin 910.747.54 TL zararla kapandığı görülmüştür” ifadelerine yer verildi.
Raporda ayrıca; Üniversiteye tahsis edilen arsaların muhasebe kayıtlarına alınmadığı,
İktisadi işletmeye ait konukevi ile gelir getirici faaliyet gösteren Volkan apartmanın ısınma bedellerinin özel bütçeden karşılandığı, Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Yöneticileri ile Daire Başkanları, yüksekokulların dekan ve müdürleri ile bunların yardımcılarının, mevzuat izin vermemesine rağmen sendika üyesi oldukları tespit edildiği, Anahtar teslimi götürü bedel olarak ihale edilen yapım işlerinin geçici kabul sürecinde, geçici kabul komisyonu tarafından tespit edilen kusurlu ve eksik işlerin kabule engel nitelikte olup olmadığının anlaşılabilmesi için gereken kusurlu ve eksik işlere ait bedellerin hesaplanmadığı görülmüştür, ifadeleri kullanıldı.
Benzer Haberler
Van'da Okullarda Servis Hizmetlerinin Kaldırılması Binlerce Öğrenciyi Mağdur Etti
Eğitim Sen Hakkari Şubesi’nden Temizlik ve Hijyen Protestosu: ‘Çocuklarımızın Sağlığı Riskte!
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri can çekişiyor
Türkiye Yabancı öğrenci cenneti oldu: Öğrenci sayısı bir yılda 2.5 kat arttı
Bir okulda tek öğrenci
İmam hatiplerde Okuldan kaçan kaçana!
YYÜ’de personel çocuklarına eğitim usulsüzlüğü
Van’da ilk ders zili çaldı