Van Gölü Alarm Veriyor: Kıyılarda Kirlilik Tehlikeli Seviyede
VAN-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, 2 Ağustos 2025 tarihli Sentinel-3 uydu görüntülerine dayanarak Van Gölü’nde kıyısal kirliliğin tehlikeli boyutlara ulaştığını açıkladı.
Van ve Erciş kıyılarında arıtılmadan göle bırakılan evsel ve endüstriyel atıklar nedeniyle bu değerin 10–15 mg/m³ gibi olağanüstü seviyelere çıktığı belirtildi. Uydu görüntülerinde yerleşim alanlarına yakın bölgelerde görülen kırmızı renklerin, su kalitesindeki bozulmayı net şekilde ortaya koyduğu bildirildi.
Dr. Akkuş, Van Gölü’nün Türkiye’nin en hassas ekosistemlerinden biri olduğunu vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:
"Van Gölü için artık tek damla kirlilik bile fazladır. Atık su arıtma tesisleri yalnızca kurulmakla kalmamalı, işletme maliyetleri gözetilmeksizin etkin şekilde çalıştırılmalıdır. Bu göl yalnızca Van’ın değil, tüm ülkenin ortak mirasıdır."
Uzmanlar, klorofil-a artışının alg patlamalarını tetikleyerek ekosistem bozulmalarına yol açtığını, endemik inci kefali başta olmak üzere göldeki balık türlerini tehdit ettiğini belirtti.
Çevre örgütleri, Van ve Erciş başta olmak üzere kıyı yerleşimlerinde acil önlem alınması ve atık su yönetiminin sürdürülebilir hale getirilmesi çağrısı yaptı.
0 Yorum
Yorum Gönder
Trend Haberler
Yazarlarımız
Editörün Seçimi
Anket
Anket Sonucu
Soru:
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
Toplam Oy Kullanıldı
Sosyal Medyada Biz
E-Bülten Aboneliği
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
Çatak’ta çığ tehlikesi: TOKİ konutlarında can güvenliği alarmı
Van’da kar sevinci ve çilesi bir arada
Emekliye sefalete, idareciye saltanat
İddialar Karikatürde: Başvuru Başka, Üyelik Başka
Van’da çığ faciası: Çığ altında kalan kadın hayatını kaybetti
Yoğun kar van’da ulaşımı kilitledi: uçuşlar iptal, yollar kapalı
SMMM EĞİTİMİNDE EZBER BOZAN MODEL: ŞAFAKTA BAŞLAYAN BAŞARI
Kordon’da yarım asırlık vefa