Telefon
WhatsApp
Seçimin Kaderini Aşiretler Belirleyecek

YUSUF ZİYA CANSEVER

Cumhuriyet Gazestesi'nden YUSUF ZİYA CANSEVER'in haberine göre ; Bölgede seçimlerde etkili olan aşiretler etkinliklerini siyaset kamuoyuna göstermek için önceki partilere olan eğilim rotasını değiştiriyor. Kadim Aşiretler Federasyonu (KAF) Başkanı Rasim Aslan, “Ankara’ya  söylemekle, ya da Ankara’da yazıp çizmekle, halkı ve  aşiretleri önemsenmeyen siyasi partilere olan eğilimlerimizi değiştireceğiz. ‘Biz oralara taş da bıraksak seçerler’ alışmışlıklar  bu defa karşılık bulmayacak. Hem bölgede, hem de ülke genelinde bu seçimin kaderini Aşiretler belirleyecek’ dedi.

Genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimine sayılı günler kalırken, saflar da yavaş yavaş netleşmeye başladı. Önceki seçimlerde, kendi destekledikleri Milletvekilleri meclise göndermek için etkin rol oynayan Aşiretler,  bu defa çok farklı bir strateji izleyecek. Doğu ve Güneydoğu’da aday belirlemede bölgenin dengelerini gözeten isimleri belirlemeyen, sevilen ve halkta karşılığı olan  liyakatli adaylara seçilebilecek  sıralamada yer verilmeyen siyasi partilerin üstünü çiziyor.

Geçmiş yıllardaki seçimlerde  ANAP, DYP, RP, HDP ve AKP  gibi siyasi partilere olan eğilimleriyle  saflarını  açık seçik  belirleyen aşiretler  bir önceki seçimlerde de  AKP ve HDP’yi destekleyerek  bölgede  en çok oy kazanmalarına katkı sundu.

1250 AŞİRETLE GÜÇ BİRLİĞİ

Merkezi Van’da bulunan Kadim Aşiretler Federasyonu (KAF) Başkanı Rasim Aslan, Cumhuriyete  gündeme damga vuracak açıklamalarda bulundu.

1996 yılında  26  köklü aşiret liderlerinin bir araya gelmesiyle  kurulan Aşiretler Federasyonu  Türkiye’de sayıları 1250’i bulan irili ufaklı aşiretleri ve kanat önleri ile alimleri de bünyesine katarak  güç birliğini oluşturdu.

BİRBİRİMİZİN FİKİRLERİNE SAYGILIYIZ

Salt bir fikirden oluşan bir federasyon olmadıklarını çok sesli çok fikirli bir federasyon olduklarını anlatan Aslan, “ İçimizde her partiye eğilimi olanlar vardır. Bundan dolayı da tüm aşiretlerde birbirlerinin fikirlerine saygı gösterirler. Her kes kendi benimsediği parti konusunda tercihini kullanmakta serbesttir. Kimse kimseye bir dayatması da olmuyor olamazda. Bu seçimde  bağlayıcı bir kararımız yok. Her ne kadar kafalar biraz karışıksa,  küskünse de federasyon olarak  şu veya bu partiye  eğilim görme kararımız olmayacak. Bu seçimde herkes dilediği  partiye oyunu kullanmaktan da özgürdür. Şunu da belirtmek de fayda var. Bir önce seçimlerde eğilim gösterdikleri partilere tercihler fazlasıyla değişkenlik gösterecektir.”

AŞİRETLER ÖNEMSENMEDİ

14 Mayıs'ta yapılacak seçimde siyasi partilerin bölgenin dengelerini, halkı ve aşiretlere gerekli önemi verdiğine inanmadığını ifade eden Aslan,  şöyle konuştu;

“ Federasyon olarak siyaset dışındayız. Hiçbir partiye müdahil ve müdafi değiliz. Ancak federasyonumuza bağlı aşiret mensuplarının adaylıklarına kontenjan hakkı bile tanınmadı.  Bundan dolayı da hemen hemen bütün partilere küskünlükleri  vardır. Bundan dolayı bu seçim öbür seçimlere göre insanlar düşünerek oylarını kullanacaklardır.  Federasyon olarak Milletvekili bazında  bağlayıcı bir kararımız olmayacaktır. Ancak Cumhurbaşkanlığı  tercihimizde bağlayıcı bir kararımız olabilir. Ancak Milletvekilliği için  bu böyle olmayacaktır. Herkes dilediği  partiye oy verebilir. Bir önceki seçimlerde olduğu gibi salt bir iki partiye olan tercihler bu seçimde  çok fazlasıyla değişecektir. Ancak bu defa ne olduysa aşiretlere gereken önem ve kontenjan verilmediyse buda onların  bileceği ve katlanacağı bir durumdur” dedi.  

PARTİ GÖZETMEKSİZİN DESTEKLERİZ

Federasyona bağlı mensuplarından hangi partide bir milletvekili seçilebilecek sırada yer verilmişse partisine bakmaksızın mutlaka bizden destek görecektir diyen Aslan, “Hiçbir partiye kesinlikle  tercih sunmadık.  Değerlendirenler de oldu. Aşiret mensuplarına  ilk sırada yer veren haliyle  federasyonumuza  üye aşiretlerde bu adayları destekleyecekler.  Onun için  kontenjan konusunda aşiretlerin kafası nettir karışık değildir ve bu defa çok kararlıyız.”

SURPRİZ BİR SEÇİM OLACAK

Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Aslan açıklamalarına şöyle devam etti. “Bu seçim çok çetin bir seçim olacak. Halk suskundur. Halk süstüğü zaman  mutlaka farklı bir şey ortaya çıkıyor. Van’da 56 aşiret var. Aşiretler bu bölgenin gerçeğidir. Kabul ederler etmezler. Ama Aşiretlerin ağırlığı vardır. Bu ağırlığı da çok önemlidir.  Bu seçimin net kararını  aşiretler belirleyecek.  Sadece bu bölgede değil Türkiye genelinde  aşiretlerin destekleme şekli farklı olacak. Herkes bunu seçimden sonra görecektir. Aşiretleri fark edeceklerdir. Göreceksiniz çok sürpriz ve farklı olacak.  Kafalarımız karışık görünüyor ama karışık değil kafalarımız. Bunu kimse kendine  bir şey sanamasın. Federasyona bağlı olan  hiç aşiretin kafası karışık değildir. Susarız, sesimizi çıkarmayız, bir şey demeyiz, hedef belirlemeyiz,  ama kimin ne yapacağını da herkes biliyor. Sükut ikrardan gelir. Biz şimdilik susuyoruz. Sandıkta konuşacağız. Aslında kafalar netleşmiş. Çok farklı bir seçim olacak bu defa. Halk ne derse o olacak” ifadeler kullandı.  

Aday listelerinin hazırlanmasından bölgenin gerçeğini gözetilmeden yapıldığına dikkat çeken Aslan,  tepkisini şu sözlerle ifade etti.

“Bunu herkes bilsin ki bu Ankara’ya söylemekle olmuyor. Bunu halk belirliyor. Halk kimi isterse o olur. Birilerinin masa başında yazıp çizmesiyle olmuyor. Bu defa önceki seçimler gibi olmayacak. Önceki seçimlerde  biz oraya ‘bir taş da koysak seçilir’ düşüncesi bu defa tutmayacak. Bunu yapan siyasi parti  ummadığı sürprizlerle karşılaşacak” dedi.   

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 30 26 1 81
2 FB  Fenerbahçe 30 25 1 79
3 TS  Trabzonspor 30 15 11 49
4 BJK  Beşiktaş 30 14 12 46
5 KSM  Kasımpaşa 30 12 11 43
6 İBFK  Başakşehir 30 12 12 42
7 ÇRZ  Ç.Rizespor 30 12 12 42
8 ANT  Antalyaspor 30 10 9 41
9 ADS  Adana Demir. 30 9 9 39
10 ALNY  Alanyaspor 30 9 9 39
11 SVS  Sivasspor 30 9 10 38
12 SAMS  Samsunspor 30 10 14 36
13 KYS  Kayserispor 30 10 11 36
14 MKE  Ankaragücü 30 7 11 33
15 HTY  Hatayspor 30 7 11 33
16 KON  Konyaspor 30 7 11 33
17 GFK  Gaziantep FK 30 8 15 31
18 FKGK  Karagümrük 30 7 14 30
19 PNDK  Pendikspor 30 7 15 29
20 İST  İstanbulspor 30 3 20 13

Yazarlarımız

İpekyolu Nöbetçi Eczaneler

Van/İpekyolu
Polen Eczanesi
04322124848
VALİ MİTHAT BEY MAH.SIHKE CAD.HZ.ÖMER CAMİ YANI NO:6B


Van/İpekyolu
Asmin Eczanesi
04322175555
KURTULUŞ PARKI KARŞISI MİGROS YANI Y.Y.Ü EK POLİKLİNİKLER YANI YARIM BATMAN SK.NO:1/A


Van/İpekyolu
Lütfiye Hanım Eczanesi
05010489688
BAHÇİVAN MAH.15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ CAD.NO:36B ÖZEL LOKMAN HEKİM HASTANESİ ACİL KARŞISI


Van/İpekyolu
Muhlis Eczanesi
05323348493
ŞEREFİYE MAH.URARTU CAD.1.SK. ESKİ İSTANBUL HAST. KARŞ.NO:9/1


Anket

E-Bülten Aboneliği