Telefon
WhatsApp
Kış ortasında  Van'da kömür çilesi; Yardım kömürü halen dağılmadı

ÖZEL HABER

Van’da her ne kadar yazdan kalma hava yaşansa da, akşamları ise hava sıcaklığı sıfırın altında eksi 10-12’lere kadar düşüyor. Aralıklarla yağan kar yağışı yakacak alacak maddi gücü olmayan dar gelirlinin  yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor. Gayri Safi Yurtiçi Hasılada kişi başına düşen pay paritesinde iller sıralamasında sonda ikinci sırada yer alan Van’da dar gelirliyi ekonomik krizle birlikte yaşanan kış soğukları vurdu.

OKULLARA DA YAKACAK YENİ GELDİ 

Okullara ve dar gelirlilere önceki yıllarda kış aylarına girmeden kömür dağıtımı yapılırken, Ocak ayı başlarında okular için kömürler Van’a yeni ulaştırıldı. Soma’dan 80 vagon trenle getirtilen, her vagonu 31 ton olmak üzere toplam 2 bin 480 ton kömür, Van garında ağır aksak bir şekilde peyderpey boşaltılarak ilçe ve mahallerdeki okullarına gönderilmeye başlandı. 

Umudunu kömür yardımına bağlayan dar gelirli yurttaşlar  donmamak için çöplerde topladıkları tahta ve karton parçalarıyla ısınmaya çalışıyor.  Beyüzümü Mahallesi'nde eşiyle beraber depremde hasara görmüş toprak evde yaşayan Rıfat Akbaş, yaşadığı onca sorunlara rağmen haline şükrederek şunları söyledi:

“FAKİRİN YÜZÜ GÜLMEZ”

"Her şey Allah’tandır. Fakirin yüzü gülmez. Ama Allah varsa gam yoktur. Kömürüm yok bu sene, daha vermediler. Her yıl aralık ayının başında ya da en geç ayın 20’sinde verirlerdi. Bu sene ocak ayına da girdik daha vermediler. Soğuktan donmamak için gece çöplerde çalı çırpı, karton toplayarak yakıyoruz. Yine de donmaktan daha iyidir. Birkaç defa kömür talebi için Sosyal Yardımlaşma'ya gittim. Sonra AK Parti'ye gittim. Onlar da muhtarı aradılar. Muhtarla beraber kömür dağıtım yerine gittik. Sosyal Yardımlaşma görevlilerine rica etti. 'Bu adama 10 torba verin ta ki kömürler dağıtılıncaya kadar'. Muhtar da ‘Yarım torba dahi vermeyiz. Bu kömürler camiler, okullar ve kuran kursları için gelmiş. Önce oralara dağıtacağız’ dedi. Yalvardım bari 5 torba verin, 10 torba istemiyorum 1 torba dahi vermediler."

 

“ÇARESİZLİK OLMASA ÇÖPLERDE NE İŞİM OLUR?”

"Sırf çöplerde ve garda yerdeki tahta kırıntıları topladığımda hırsızlık suçlamasıyla birkaç defa göz altına alındım. Polisler ‘Amca hırsızlık yaptığın için hakkında şikayet var’ deyip ifademi alındıktan sonra salıveriyorlar. Topladıklarımı da elimden alıyorlar. Çaresizlik olmazsa çöplerde ne işim olur? Sadece elektrik yardımı dışında herhangi bir yardım da alamıyorum. Pazarlarda atılan bozuk sebzeleri topluyorum. Çöplerde topladığım demir ve diğer malzemeleri satarak hayata tutunmaya çalışıyorum. Hava sıcak olunca ısınmak için evin önündeki antrede güneşleniyoruz. Yakacak olmadığı için mecburen güneş ısısıyla idare ediyoruz."

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık

“HALKIN İÇİNE ÇIKACAK YÜZLERİ KALMAMIŞTIR”

Van’da yaşanan kömür çilesi, Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık tarafından da doğrulandı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla dar gelirli vatandaşlara dağılan kömürlerin bu yıl gecikmesini eleştiren Karabıyık, "İktidar giderayak her alanında olduğu gibi ilimizde de zor geçen kara kış döneminde yardım kömürleri alan birçok ihtiyaç sahibi vatandaşı adeta donma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır" dedi.

Konuyla ilgili hiçbir yetkiliden ses çıkmadığını kaydeden Karabıyık, "Kömür almayan ailelerin feryatları yükseldikçe bunlarda ciddi bir sessizlik hakim. Niçin bu ilin vekilleri ve iktidar partisinin il başkanı konuyla ilgili bu kadar duyarsız kalıyor? Çünkü halkın içerisine çıkacak yüzleri kalmamıştır. Haliyle halkın feryadından da bihaber şekilde şaşaalı hayatlarına devam ediyorlar" diye konuştu.

“TELEFONLARIMIZA ÇIKMIYORLAR”

Karabıyık, dar gelirli vatandaşları bu şekilde mağdur etmeye kimsenin hakkı olmadığını ancak halen kömür dağıtımı yapılmadığını söyledi. Birçok yetkilinin telefonlarına çıkmadığına dikkat çeken Karabıyık, şöyle devam etti:

"İnsanlar akın akın partimize gelip ‘Biz donduk, çocuklarımız dondu’ şeklinde bizden konuyla ilgili çözüm istiyorlar. Biz de yetkilere ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak telefonlarımıza çıkmıyorlar. Allah aşkına soruyorum; ekim ayı nere, ocak ayı nere? Aradan 3-4 ay geçmiş, kış mevsimini nerdeyse yarılandı. Adamlar saraylarda, doğal gazlı mekanlarda oturmuşlar, vatandaşın çektiği sıkıntılar akıllarına gelmez ki. Sadece seçimden seçime vatandaşı hatırlıyorlar. Böylesi sert geçen eksi 10’nun altında yaşanan soğuk ve ağır kış şartlarında yaşayan insanlarımız çok mağdur edilmiş. Maalesef iktidarın bu duyarsızlıklarını kınıyorum."

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Yazarlarımız

İpekyolu Nöbetçi Eczaneler

Van/İpekyolu
Nisa Eczanesi
04322160906
ZÜBEYDE HANIM CAD.CUMHURİYET MAH.LOKMAN HEKİM HASTANESİ KARŞISI İPEKYOLU/VAN


Van/İpekyolu
Urartu Eczanesi
04322162627
HASTANE CADDESI 2.SOKAK ESKİ DEVLET HAST. KARŞISI NO:14


Van/İpekyolu
Oflas Eczanesi
04322170604
ÖZEL AKDAMAR HASTANESİ KARŞISI


Van/İpekyolu
Uçar Eczanesi
04322160050
SIHKE CADDESİ NO:23/1 Hz.ÖMER CAMİ KARŞISI


E-Bülten Aboneliği