Telefon
WhatsApp
Kahramanmaraş'ta Ülkeyi Yasa Boğan Deprem; Acı tablo yükseliyor

Deprem. 10 ilimizde etkili oldu. 9 ayrı ülkede hissedildi. Suriye, Mısır, Lübnan, Irak'ta da yıkıma neden oldu. Suriye'de en az 200 kişi öldü.

TSK ve Jandarma bölgedeki birliklerinde  Olağanüstü Hal İlan etti, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun: "Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi."

Türkiye 4'üncü seviye alarm verdi.

Türkiye uluslararası yardım talep etti.

En büyüğü 6.6 olan 66 artçı deprem oldu

Milli Savunma Bakanlığı'nca, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye'de bulunan birliklerin depremden etkilendiği, hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Yetkililer, vatandaşları cep telefonlarını gerekmedikçe kullanmamaları, yolları mümkün olduğunca boş bırakmaları konusunda uyardı.

Gaziantep CHP İl Başkanı İrfan Kaplan, "Gaziantep'te özellikle köylerimizde büyük yıkım var. Köylerimiz yerle bir." dedi. 

Adana'da biri 17 katlı 3 apartmanın yıkıldığı öğrenildi.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yaptığı açıklamada, "Çok büyük yıkım var." dedi. Kınık, binalara girilmemesi konusunda vatandaşları uyardı.

Malatya'da Avşar Otel'in yıkıldığı söyleniyor. Malatya'da resmi açıklamaya göre şuan için 140 bina yıkıldığı belirlendi.

CHP Islahiye İlçe Başkanı Mustafa Köse, "İlçemizin yüzde 80'i yıkıldı. Hava soğuk. İnsanlar dışarıda. Trafik akmıyor. Büyük hasar var. Vatandaşlarımız göçük altında" diyerek, durumun ciddiyetini ortaya koydu.

Yeşilyurt Belediye Başkanı bir otel ve bir hastanenin yıkıldığını söyledi.

Şanlıurfa'da 17 ölü, 77 yaralı var. 140 bina yıkıldı. 

Kandilli, depremin Merkez Üssünü Gaziantep Şehitkamil ilçesi olarak açıkladı. Kandilli depremin büyüklüğünü 7.5 olarak açıkladı.

Mersin'de tüm okullar bir gün süreyle tatil edildi. Mezitli belediyesi tek katlı tesislerini vatandaşların hizmetine açtığını cep telefonlarına mesaj göndererek bildirdi.

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde bazı binaların yıkıldığı öğrenildi.

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bazı binalarda hasar oluştu.

AFAD, saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

Osmaniye valisi, Erdinç Yılmaz, 34 binanın yıkıldığını 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

Kayseri'de yoğun kar yağışına rağmen vatandaşlar sokaklara çıktı. Panik sürüyor.

Kayseri Valisi, Kahramanmaraş'a gidiyor. Kayseri Valisi, "İlimizde belediye ve AFAD ekipleri oluşturduk. Büyük bir ekiple Kahramanmaraş'a gidiyoruz" dedi.

Kayseri'de belediye binaları vatandaşın hizmetine açıldı.

Mersin ve Adana'dan itfaiye ekipleri, Kahramanmaraş'a hareket etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, "Türkoğlu, Pazarcık, merkez ilçelerde büyük yıkım var. Bölgeye kara yoluyla hareket ettim. Kısa sürede orada olacağım. Gereken yapılacak." dedi.

Deprem Diyarbakır'da da şiddetli hissedildi. Korku ve Paniğe yol açan depremle birlikte vatandaşlar sokaklara döküldü. İlk belirlemelere göre 9 bina yıkıldı. Enkaz altında kalanlar olduğu belirtilirken., can kaybı hakkında henüz açıklama yapılmadı.

Deprem nedeniyle, Adana'da okullar tatil edildi.

Deprem uzmanı Prof.Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından, "İlgililere sesleniyorum. Bölgedeki barajları kontrol ediniz" diye yazdı. 

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD'ın talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır." denildi.

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrası, bölgeye ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğunu ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için, vatandaşları gün ışır ışımaz tüm Türkiye'de kan bağışına davet etti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, "Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önemdedir. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının." bilgisi paylaşıldı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 5.3 ve 4.7, Dulkadiroğlu ilçesinde 4.2, Gaziantep'te Nurdağı ilçesinde 4.6, 5.3, 6.4 ve 6.6, İslahiye ilçesinde 6.5, 5.3, 5 ve 4.9, Adıyaman'da Gölbaşı ilçesinde 5.3, Sincik ilçesinde ise 4 büyüklüğünde artçı depremler oldu.

Süleyman Soylu, deprem bölgesinde bazı yerlerde ciddi trafik sıkışıklıkları söz konusu olduğunu vurgulayarak, "Öncelikle ambulans ve arama kurtarma ekiplerine yol açabilmek için vatandaşlarımızın bulunduğu yerlerde araçları hareket ettirmemeleri önemli. Cep telefonları konusunda tüm Türkiye'de vatandaşlarımızdan tek bir isteğimiz var; cep telefonlarını deprem bölgesi haricinde kullanmamaları ve hatları meşgul etmemeleri. Özellikle sosyal medyada dezenformasyonlar bu saatte hem yanıltıcı hem meşgul edici. Bu vesileyle bazı valilerimizi bölgelere kaydırdık. Şu anda kargo uçaklarımız sevkiyata hazır. Maalesef hayatını kaybeden vatandaşlarımız var" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler" dedi.. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "AFAD ile koordine şekilde 2 arama kurtarma aracı ve 200 itfaiye personelimiz 1 yemek TIR'ı, Hamidiye Su ve Halk ekmek TIR'ları deprem bölgesine hareket etti. Toplam 260 personelimiz uçakla bölgeye gidiyor. Ayrıca soba, battaniye gibi ihtiyaç malzemeleri de yola çıkmıştır" diye, sosyal medya hesabından duyurdu. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Ekiplerimiz yola çıktı. Uçakla iki kurtarma timi, 20 personel, 2 kurtarma aracı, önden hareket edecek. K9 kurtarma ekibi, 2 personel,2 köpek, kurtarma araçları, lojistik araçlar ve 40 kişilik kurtarma ekibimiz de yolda. Allah yardımcımız olsun" dedi.

AHBAB BÖLGEYE GİDİYOR

AHBAB devreye girdi. Sanatçı Haluk Levent, yaptığı açıklamada, "Tüm şehirler deprem bölgesine geri desteğe çağrıldı. Ayrıca AHBAB arama kurtarma timi yola koyuldu. Ben de başkanları olarak bölgeye gidiyorum. Geçmiş olsun güzel ülkem" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ARAMA KURTARMA EKİBİ

Merkezi üssü Kahramanmaraş 'ta meydan gelen 7.4 şiddetindeki deprem sonrası Türkiye'nin en büyük uzman ekibi olan Zonguldak'lı madenciler bölgeye sevk edildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak kömür havzasında beş müessesede uzman kişilerden oluşan talisiye ekipleri yola çıkarıldı. TTK yetkilileri talisiye ekipleri yanı sıra tüm madencileri arama kurtarma konusunda uzman olan tüm madencileri deprem bölgesine sevk etmeye hazır olduklarını söylediler. Cevdet Akgün AZE Haber Ajansı

BÜYÜK AFET

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Pazarcık İlçesi'nde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremle ilgili "Büyük bir afetle karşı karşıyayız. Olay çok yeni. Devletimiz tüm imkan ve kabiliyetleriyle sahada" dedi.

DİYARBAKIR VALİSİ AÇIKLADI

Diyarbakır Valisi  Ali İhsan Su kentteki son durumla ilgili yaptığı açıklamada, “7 binamız yıkılmış vaziyette. Bunların 7’si de il merkezinde. 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda, 79 vatandaşımız yaralı. Hastanelere intikal etmiş durumda. 12 vatandaşımız canlı olarak enkazlardan kurtardık. Şu anda 7 noktada AFAD ekiplerimiz, UMKE, emniyet, arama kurtarma ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Valilik’ten yapılan açıklamada da Diyarbakır Stadyumu, Şehit Halit Gülser Spor Kompleksi, Talaytepe Spor Kompleksi, 75 Tenis Kortu, Seyrantepe Kapalı Spor Salonu, Seytantepe Kapalı Spor Salonu, Kayapınar Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yenişehir Köşkler Salonu, Yenişehir Gençlik Merkezi, Bağlar Gençlik Merkezi, Fuar ve Kongre Merkezi Merkezi’nin vatandaşların kullanımına açıldığı duyuruldu.

Ekiplerin enkaz altındaki yaralıları çıkarma çalışmaları sürüyor. Kızılay tarafından belli noktalarda kan bağışı merkezleri kuruldu. Bölge illerden takviye ekiplerin de Diyarbakır’a yönlendirildiği belirtildi. Sadık Kaplan AZE Haber Ajansı

VALİ GÜL: GAZİANTEP’TE 531 BİNADA GÖÇÜK VAR

Kahramanmaraş’taki 7.4 büyüklüğündeki depremden etkilenen illerden Gaziantep’te 531 binada göçük oluştuğu belirtildi. Gaziantep Valisi Davut Gül, "Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu" dedi.

HATAY'DA DA BİNALAR YIKILDI

Depremde, Hatay'da da ilk belirlemelere göre kent merkezinde 6, Dörtyol ilçesinde ise 3 bina yıkıldı. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Hatay'ın Errzin ilçesinde 3 caminin minaresi yıkıldı. İskenderun İlçesi'nde çok sayıda bina yıkıldı. En az 1 kişinin öldüğü belirlendi. Hatay'da AFAD binasının da yıkıldığı gelen bilgiler arasında. Hatay havaalanının pisti zarar gördü. 

"ABİM, ABLAM ENKAZ ALTINDA"

AK Parti Milletvekili Hüseyin Yayman, "Abim, ablam, eniştem göçük altında. Çıkarılmayı bekliyor. Allah beterinden saklasın. Vatandaşlardan ricam, kurtarma ekiplerine yardımcı olunsun." dedi. Yayman, trafik yoğunluğu nedeniyle bölgeye ulaşamadığını da sözlerine ekledi. 

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi depremin büyüklüğünü 7.8 olarak duyurdu. 

ÖLÜ SAYISI AÇIKLANANIN ÜZERİNDE

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, "Malatya'nın önemli binalarından Büyük Otel çöktü. Çok sayıda yıkılan bina var. Her yere yetişmeye çalışıyoruz. Muhtarlarımızla iletişim halindeyiz. Kırsalda ciddi bir yıkım var. Malatya-Adıyaman arası yıkılmış durumda. Yol kapalı. Ölü ve yaralı sayıları beklenenin, açıklananın çok daha üzerinde olacak diye üzülerek bildiriyorum" şeklinde konuştu. Cem Parlak AZE Haber Ajansı

Şamil Tayyar, "Doğup büyüdüğüm Islahiye, Nurdağı tanınmaz halde" diye sosyal medyada paylaşım yaptı. 

BOTAŞ DOĞALGAZ AKIŞI KESİLDİ

Gaziantep doğal gaz iletim hattında oluşan hasar neticesinde Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, Islahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğal gaz akışı durduruldu. BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, hasarın onarılmasına çalışıldığı belirtildi. 

ARSUZ'DA CAN KAYBI

Hatay'ın Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, "Kendi kendimize yetmeye çalışıyoruz. Herhangi bir yardım alamıyoruz. Durumumuz kötü. Ölülerimiz var. Ama sayı veremiyorum. Hatay merkezde de can kayıpları olduğunu duydum. İskenderun'da hasar var. Ölenler var diye biliyorum. Ciddi hasar gören apartmanlar var. Destek bekliyoruz. Göçük altında çok fazla sayıda insanımız var." diyerek yardım istedi. 

KİLİS'TE ÖLENLER VAR

Kilis valiliğinden yapılan açıklamada,  "07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunmaktadır" denildi. 

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEVREDE

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi." denildi. 

BİNADA ONLARCA İNSAN VAR

AZE Haber Ajansı Muhabiri Seyfettin uygun, "Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Sümerler Mahallesi'nde bulunan 12 katlı A3 Blok yıkıldı. Yıkılan apartman Sümerler Harbiye ve Antakya'yı birbirine bağlayan ana yolu kapattı enkaz içerisinde onlarca kişi var" dedi. 

FİNLANDİYA'DAN TAZİYE

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mektubu gönderdi.

 

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, meydana gelen trajik depremde hayatını kaybedenler ve yaşanan yıkım için en derin taziyelerini sunduğu bir mektup gönderdi” denildi.

KAYSERİ'DEN YARDIM

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 7,4 büyüklüğündeki depremle sarsılan Türkiye için ‘geçmiş olsun’ dileyerek, deprem bölgesine Büyükşehir ekiplerinin ilk etapta 25 araç ve 34 personel ile destek için yola çıktığını söyledi.

 

Depremi hisseden başta Kahramanmaraş olmak üzere bütün şehirlere geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Büyükkılıç, “Bu acı depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Başkan Büyükkılıç, deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarının büyük bir titizlikle devam ettiğini belirterek, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak, 5 kamyon, 5 kepçe, 3 eskavatör, 1 vinç, lojistik tanker, 7 itfaiye aracı, 3 cenaze aracı ve toplam 34 personelin deprem bölgesine çıktığını vurguladı.

Depremden etkilenen 10’un üzerinde ilin yanında olduklarının altını çizen Büyükkılıç, “Böylesi durumlarda koordinasyon büyük önem taşıyor. Depremden etkilenen kardeşlerimiz için dua ediyor, yanlarında olduğumuzu vurguluyoruz” dedi.

Başkan Büyükkılıç, deprem bölgesine giden ekiplerin, mesai arkadaşları tarafından uğurlandığını söyleyerek, “Kayseri olarak Kahramanmaraş’ta devam eden arama kurtarma ve enkaz çalışmaları için araçlarımızı yola çıkardık. Şuan için ilk etapta 25 araç ve 34 personel deprem bölgesine yola çıktı. İhtiyaç halinde gerek araç gerekse personel takviyemizi arttıracağız. İnşallah güzel haberler alırız, Rabbim yardımcıları olsun. Tüm Türkiye’mize geçmiş olsun, süreci hep beraber takip etmeye devam ediyoruz” diye konuştu. Davut Güleç AZE Haber Ajansı

SURİYE'DE CAN KAYBI

Suriye Sağlık Bakanlığı, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremin ardından Latakya, Tartus, Hama ve Halep’in etkilendiği, yer yer yıkıntıların olduğunu duyurdu. Bakanlık, can kaybını 237 olarak açıklarken 639 kişinin de yaralandığını belirtti.

Suriye Sağlık Bakanlığı’nın resmi Telegram adresinden yapılan açıklamada, “Halep, Latakya, Hama ve Tartus vilayetlerinde 237 kişi hayatını kaybetti, 639 kişi de yaralandı. Depremin ilk anlarından itibaren Sağlık Bakanlığı acil yönetim heyeti toplanarak değerlendirme ve müdahaleye başladı. Sağlık Bakanlığı tüm valiliklerdeki kamu ve özel sağlık kuruluşlarını seferber etmiş olup, sağlık konvoyları valiliklerde yönetilerek etkilenen bölgelere gönderilmektedir” denildi.

FUAT OKTAY AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şuan için Kahramanmaraş'ta 70 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini belirterek, can kaybının artmasından endişe ettiklerini söyledi. Hatay'da 4, Osmaniye'de 20, Adıyaman'da 13, Diyarbakır 14, Şanlıurfa 18, Gaziantep'te 80, Kilis'te 8, Adana'da 10, Malatya'da 47 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şu ana kadar ölü sayımız 284" dedi. 

İSTARNBUL'DAN BÖLGEYE ASKER SEVKİ

Tuzla 3. Jandarma Komando Tabur Komutanığı'ndan askerler de İstanbul'da havalimanının genel havacılık bölümünde toplandı. Arama kurtarma ekipleri ve askerler özel uçak seferleriyle AFAD'ın yönlendireceği deprem bölgelerine gidecek.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 34 30 1 93
2 FB  Fenerbahçe 33 27 1 86
3 TS  Trabzonspor 33 17 12 55
4 BJK  Beşiktaş 33 15 12 51
5 İBFK  Başakşehir 33 14 12 49
6 ÇRZ  Ç.Rizespor 33 14 13 48
7 KSM  Kasımpaşa 33 13 13 46
8 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
9 ALNY  Alanyaspor 33 11 10 45
10 SVS  Sivasspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 34 9 11 41
12 SAMS  Samsunspor 33 10 14 39
13 MKE  Ankaragücü 33 8 12 37
14 KYS  Kayserispor 33 10 13 37
15 KON  Konyaspor 33 8 13 36
16 GFK  Gaziantep FK 33 9 17 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 33 7 14 33
19 PNDK  Pendikspor 33 7 17 30
20 İST  İstanbulspor 33 4 22 16

Yazarlarımız

İpekyolu Nöbetçi Eczaneler

Van/İpekyolu
Gülay Eczanesi
04322133637
KARSIYAKA MAHALLE GAZI OSMAN CADDE 7 NOLU ASM KARŞ.NO:2/A


Van/İpekyolu
Yiğit Eczanesi
04322171110
HATUNİYE MAHALLESİ ASMİN SOKAK NO:3/A ÖZEL AKDAMAR HASTANESİ KARŞISI


Van/İpekyolu
Polat Eczanesi
04322162572
LOKMAN HEKİM HASTANESİ KARŞISI.CUMHURİYET MAH.ZÜBEYDE HANIM CAD.NO:25D


Van/İpekyolu
Kaya Eczanesi
04322101213
SEYİT FEHİM ARVASİ MAH.EREK DAĞI CAD.DIŞ KAPI NO:28/A


Anket

E-Bülten Aboneliği