Telefon
WhatsApp
Çiçeği burnunda bir politikacı

YUSUF ZİYA CANSEVER/SÖYLEŞİ

  ????  Hem bürokrat, hem siyasetçi adayı, hem liyakatli, hem itikatlı, hem Vanlı, hem Van’ın gelenek görenekleriyle yetişmiş bir devlet adamı, hem halkçı, hem  devletçi vatanını milletini seven, Hüseyin Çelik’ten sonra Van’a Van halkına yaşı küçük de olsa ‘Abilik’ yapa bilecek bilgiye donamıma, dürüstlüğüne ve   misyona sahip. Ne ithal, nede kentine milletine yabancı biri….

Kimden bahsettiğimi merak etmişsiniz haklı olarak. İşet sizlere tanıştıracağım kişi…Van’da Millet İttifakın CHP'de 28. Dönem 2. sıra Van Milletvekili Adayı Ercan Çiçek. Çiçek kısa sürede kent sathında adından söz ettirmeyi başardı.

Ömrünün yarısını devletin çeşitli kademelerinde, il ve ilçelerinde Vali yardımcılığı ve Kaymakamlık görevleri yapmış, devlet adabını ve terbiyesini almış, görev yaptığı yerlerde  naifliğiyle, dürüstlüğüyle ve vatandaşa yönelik hizmetleriyle gönüllerde taht kurmuş. Öyleki tayini çıktığında arkasında ağlanılan, hatta tayinini durdurmak için gazeteler ilan verildi. Çeşitli projeleriyle kısa sürede siyasetçilerin de dikkatini çekmeyi başaran Çiçek, şimdide doğup büyüdüğü Van’a hizmet etmek için kollarını sıvadı.

Kendisiyle bir kahve köşesinde tanışma fırsatımız oldu. Seçim çalışması için girdiği her mekana  bir siyasetçi edasıyla değil, bürokratlıktan gelen ve almış olduğu devlet adabıyla önce vatandaşın  
sorunlarını dinliyor. Gerek benim, gerekse Vatandaşın sorularına  açık yüreklilikle cevap veren Ercan Çiçek,  Uzun yıllar Van dışında yaşamış olsa da; Van’da yaşanan sorun ve sıkıntılara son derece hakim. Dersine iyi çalışmış. Mevcut siyasetçilerden kat be kat fazlasıyla kentin sorunlarını da biliyor,  çözüm yolarını da biliyor.

İYİ Parti kontenjanından CHP listesinde 2. sıra Millet İttifakının adayı Ercan Çiçek, Van ve Erciş'te çalışmalarını aralıksız olarak sürdürmeye devam ediyor.  Halkın büyük ilgi ve alakasıyla karşılaşan Ercan Çiçek, "Van şu ana kadar hak ettiği yerde ve değerde hiçbir zaman olmadığı" söylüyor.  Millet İttifakı olarak iktidara geldiklerinde Van ile ilgili büyük projeler gerçekleştireceğini sözünü veriyor.

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine sayılı günler kala milletvekili adaylarının tempoları da her geçen gün artıyor. Millet İttifakı adaylarının En son 3 Kasım 2002 seçimlerinde Van’dan 1 milletvekili çıkaran CHP’de Millet İttifakı’nın desteğiyle en az 2 milletvekili çıkarmanın hesapları yapılıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde Kaymakamlık ve Vali Yardımcılığı görevlerinde bulunan Ercan Çiçek, mülki idare amirliği görevlerinde gösterdiği başarılı performans İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve parti kurmaylarının dikkatini çekti.

Soru: Siyasete girmek için bir nedeniniz var mı? Size  teklif mi? Geldi. Bu kararınız nasıl gelişti?

--Bürokratlık yaptığım dönemlerde kafamda hep şu şey vardı. Bana bu kadar çok şey katan beni bu aşamaya getiren, memleketime olan borcumu ben nasıl? ödeyeyim.  Şeklinde bir  düşünceyi taşıdım. Onu da bu dönem hayat geçirme fırsatı m doğdu. İyi Parti genel Başkanı Meral hanımdan teklif geldi. Bende onur duyacağımı söyledim ve o şekilde siyasete girme sürecimde böyle başladı.

Soru: Siyasetle devlet memurluğu arasında farkı değerlendirir misiniz. Zorlanıyor musunuz ?

--Çok zorlanıyorum. Bir defa devlet terbiyesiyle büyüdüğümüz için daha dikkatli ve daha hassas davranmak zorunda kalıyorum. Hassas bir dil kullanıyorum. Daha yapıcı, daha gerçekçi dil kullanıyorum. Siyaset dili  bana ters geliyor. İnsanlara daha çok projeler üzerinden  gidiyorum. Yapacaklarımı bir bürokrat sözüyle ve gerçekçi bir dille anlatmaya çalışıyorum. Vana ve Erciş’e neler yapılmalı, eksiklikler nelerdir. Vatandaş odaklı projelerin yapılabilirliğini anlatmaya çalışıyorum. Ama genel olarak siyaset mecrasına baktığınız zaman projeler üzerinden değil de söylem üzerinde bir siyaset yürütülüyor. Mesleğim icabı hiyerarşi ve söylemlerimde hesaplıdır, kitabidir. Ama siyasette o kitabilik hesaplılık siyasette yok. Dolaysıyla o anlamda biraz zorlanıyorum.

Soru: Mesleğiniz icabı insanlarla olan diyalog çerçevesinde bir yabancılık çekmiyorsunuz mutlaka. Kaymakamlıkla, Politikacı arsındaki güven ve güvensizlik  tablosuyla ilgili  insanlarda nasıl bir yansıma alıyorsunuz?

--Doğusu bir birbirimize karşı biraz temkinliyiz. Vatandaş siyasetçiden bir şey talep etme konusunda daha agresif ve daha baskıcı oluyor. Bana karşı onlarda benim naifliğim gibi onlarda o şekilde davranmaya çalışıyorlar. Elimden geldiğince onlara daha yakın ve gerçekçi yaklaşım sergiliyorum. İnsan ve hizmet odaklı  bir meslek geleneğinden geldiğim için, onları sakince dinleyip sorunlarına çözüm bulabilmekle geçiyor çalışmalarımız. Geldim “bir sorununuz sıkıntınız var mı?” diye soruyorum insanlara.

Soru: Seçim çalışmalarında seçmenin size destek olmasını sağlamak için nasıl bir yöntem ve dil kullanıyorsunuz?

--Bürokratlık meslek alışkanlığıyla insanlara gidiyorum.  İşte burada şöyle bir fark var. Ben sizlerin sorunlarını soruyorum ve çözüm bulmak için çalışacağımı soyluyorum amma. “Benimde senden bir isteğim var. Veya senden de bana destek olmanı oy vermeni  bekliyorum şeklinde hemen hemen hiç söylemiyorum.” Gidipte vatandaşa oyuna ihtiyacım var diyemiyorum. Oyunu bana verir misin hiç diyemediğimi söyleyebilirim.

Soru - Devletin üst kademelerinde görev yaptınız; bu deneyimleriniz politik yaşamda sizce size yardımcı olacak mı?

--Evet tabiî ki yardımcı olacak. Eğer ben Milletvekili seçilirsem bürokrasideki deneyimlerim ve camiadaki arkadaşlarımın bana projelerimde çok büyük katkılarının olabileceğini biliyorum. İşin mutfağını bilmenin hem Millete hem de Hükümete faydalarının olacağını da düşünüyorum.

Soru: Seçim çalışmaları kapsamında Van ve çevresinde hizmetlere yönelik tespit ettiğiniz eksiklikler  nelerdir?

--Çevre yolu yok(13 yıldır bitirilemiyor), Kente yakışır bir otogarı yok. Stadyumu yok. Tarım ve hayvancılık bitmiş. Turizm de ise geçmiş yıllara nazaran düşüşte. Sınır kapıları düzgün açılmıyor. Meralar kapatılmış. Kentin alt yapısı. Üst yapısı rezalet. Yollar köstebek yuvası. Van gölü çevre kirliliğiyle yok oluyor. Kente özgü semt pazarları yok. Ulaşım ha keza tam bir cendere. Raylı ulaşım ağı yok. İşsizlik kentin ve bölgenin kaderi haline gelmiş. Sınırlarımız kevgire dönmüş. İçerde dışarda göç almaya devam ediyor. Meralar, yaylalar kapatılmış. Hayvancılık ve tarım yasaklardan dolayı bitmiş. Köylü vatandaşlar bu defa şehirlere göç etmiş. Göçlerden dolayı şehirlerin potansiyeli de bunu kaldırmıyor. İşte bunlar hükümetlerin ve yerel yönetimlerin yapması gereken asli görevleridir. Şimdiye kadar bunlar çözülmüş olmalıydı. 21. yüzyılda bizler bu sorunları konuşmak yerine farklı sorunları daha farklı projeler üzerinde kafa yormalıydık. Ama gelen vurmuş, giden vurmuş. kentin sorunları yönelmek yerine göstermelik işlerle uğraşmışlar. Yazık Cumhuriyet tarihinden bu yana 100 yıllık bir ülkeyiz. Halen çevre kirliliğini, ulaşım sıkıntısını, su sorununu, açlık ve yoksulluk sorunlarını konuşur haldeyiz.

Soru: Bu saydıklarınız tespit ve sorunlara yönelik kısa sürede çözüm var mı? Ve nasıl bir yöntem izlenmeli.?

--Çözüm var elbette, Millet ittifakı ülkemize bu şansı getirecek. Liyakatli kadrolar gelecek. Bu işi bilecek  bilgi birikimi projeleriyle hazır kıtada bekleyen kadrolar kollarını sıvamış hazır kıta bekliyorlar.  Yaptığı işi bilen, Ülkenin kalkınmasını, inşasını, ihyasını sağlayacak liyakatli kadrolarla bu sıkıntılardan kısa süre içerisinden kurtaracaklardır ülkeyi. Demokrasinin güzelliği seçimle istediğini getirebilme şansının olmasıdır. Şimdi o yetki millette. İnsanlarımız da takım tutar gibi siyasi parti tutmayacak. Kendi geleceğini, çoluk çocuğunun geleceğini düşünerek oyunu kullanmalı. Birileri tarafından oy avcılığı yapılarak kazandıktan sonra o bilgeye uğramayan kişileri tercih etmemeli. Oyunu ipotek altına almamalı. Ülkenin durumu iyi değil. Doğru bir yolda değiliz. Kotu bir yoldan gidiyoruz. Allah muhafaza eğer bu böyle devam edilirse bu kafayla devam edilirse, daha da kötüye gidecek. Ama imkanımız var. Önümüzde bir seçim var. Bu seçimde ülkenin kaderini de kendi kaderini de değiştirecek olan vatandaşlarımızdır.

 Soru: Siyaset  ve seçim çalışmaları esnasında  yakın zamanda başınızdan geçen bir olay yaşandınız mı?

--Geçenlerde Van’da bir tanıdığımın dükkanına girdim. Ayakkabıcı kendisi.  İçeriye iki  kişi girdi. Hallerinden belli çok fakir. Üstleri başlarında belli. Biri ayakkabısının yırtığını diktirmek için geldiğini söyledi. Onun o halini görünce Allah’da bilir üzüldüm tabi. 21. Yüzyılda  insanlarımız yırtık ayakkabısını diktirmek için geliyor. Bu  manzara beni çok üzdü. İçimden de arkadaşıma söyleyeyim para almasın diye geçirdim. Bende öylece onlara bakarakla sandalyeye kurulmuşum. Arkadaşım da ayakkabılarının dikilinceye kadar onları oturttu. Karşımda oturdular. Hallerinde mahcup oldukları her hallerinden belli. Takım elbiseli  birinin karşısında oturmaları sanki onları   mahcup ettiği şeklinde rahatsızlıklarını gördüm.  İki büklüm oturdular. Arkadaşım da onlara benini tanıttı. Benim Vali yeğenim.  Bu lafı duyunca adamlar biraz daha büküldüler. Sonra arkadaşım bir daha söze girdi. yeğenim siyasete girdi. Oda milletvekili adayı oldu deyince, az önce iki büklüm olan adamlar şöyle kendilerine öz güvenle sandalyeye yayılarak oturmaya başladılar.  Arkadaşım onlara sizde yeğenimi destekleyin oy verin diye söyleyince,  biri ‘benim oyum çok kıymetlidir kardaşım’ dedi. Ondan sonra bu kez ben öne doğru eğildim büküldüm.  Onlar karşımda yayılarak oturdular bu defa. Ben toparlayarak oturmaya başladım. Bu anıyı hayatım boyunca unutamam. Onun için mümkün mertebede kimseden oy istemiyorum.

 

ERCAN ÇİÇEK KİMDİR

Van’ın Erciş’te doğdu. Orta ve lise tahsilimi Erciş’te tamamladı. Üniversite tahsilini ise, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu.  Çeşitli il ve ilçelerde 22 yıl kaymakamlık ve Vali yardımcılığı yaptı. Evli iki çocuk babası.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 33 29 1 90
2 FB  Fenerbahçe 33 27 1 86
3 TS  Trabzonspor 33 17 12 55
4 BJK  Beşiktaş 33 15 12 51
5 İBFK  Başakşehir 33 14 12 49
6 ÇRZ  Ç.Rizespor 33 14 13 48
7 KSM  Kasımpaşa 33 13 13 46
8 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
9 ALNY  Alanyaspor 33 11 10 45
10 SVS  Sivasspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 33 9 10 41
12 SAMS  Samsunspor 33 10 14 39
13 MKE  Ankaragücü 33 8 12 37
14 KYS  Kayserispor 33 10 13 37
15 KON  Konyaspor 33 8 13 36
16 GFK  Gaziantep FK 33 9 17 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 33 7 14 33
19 PNDK  Pendikspor 33 7 17 30
20 İST  İstanbulspor 33 4 22 16

Yazarlarımız

İpekyolu Nöbetçi Eczaneler

Van/İpekyolu
Yenı Derman Eczanesi
04322161484
Hatuniye Mah. Özel Akdamar Hastanesi Karşısı Güven Evleri A.Blok No:7


Van/İpekyolu
Ferhat Eczanesi
05550636465
URARTU SOK. ESKİ İSTANBUL HASTANESİ KARŞISI NO:4/C


Van/İpekyolu
İncir Eczanesi
05011056565
SERHAT MAH. LOKMAN HEKİM HAYAT HAST. KARŞISI-VAN AVM ARKASI NO:59


Van/İpekyolu
Defne Eczanesi
04325038880
HAFİZİYE MAH.KAZIM KARABEKİR CADDESİ NO:100d


Anket

E-Bülten Aboneliği