Çavuştepe Kalesi'nde Urartuca Bilgisi Tehlikede: Bu Dili Öğrenmeye Gelen Yok
VAN- Van'ın Gürpınar ilçesinde yer alan Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Erzen tarafından 1961-1986 yılları arasında yürütülen kazılar sonucunda gün yüzüne çıkarıldı. Kale, M.Ö. 764-734 tarihleri arasında 2. Sarduri tarafından yaptırıldı ve Sardur'un şehri anlamına gelen 'Sardurihinili' olarak adlandırılıyor.
Çavuştepe Kalesi'nde son 19 yılı gönüllü olmak üzere toplamda 62 yıldır bekçilik yapan 84 yaşındaki Mehmet Kuşman, dünyada Urartuca bilen sadece 12 kişiden biri olduğunu belirtiyor. Kuşman, emekli olduktan sonra da bölgedeki faaliyetlerine devam ederek, Urartuca yazılı tabletler ve süs eşyaları yaparak geçimini sağlıyor.
Kuşman, 22 yıl süren çalışmaları sonucunda 650 Urartuca kelime öğrendiğini ve bu süreçte 11 çocuğunu bekçilik maaşıyla okuttuğunu ifade ediyor. Ancak, kendisinden sonra Urartuca dilini öğrenecek kimsenin olmadığını vurguluyor. Urartuca konusunda kimsenin kendisine başvurmadığını ve dilin bu bölgede yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiriyor.
Son olarak, Çavuştepe Kalesi'nde bir kazı evi yapılmakta olup, bu kazı evinin kendisinin çalıştığı kulübeyi etkileyip etkilemeyeceği konusunda endişeleri bulunuyor. Sağlığı el verdiği sürece bu işi yapmaya devam edeceğini belirten Kuşman, Urartuca dilinin yaşatılması için bir umut ışığı arıyor.
0 Yorum
Yorum Gönder
Trend Haberler
Puan Durumu
Takım | OM | G | M | P | |
---|---|---|---|---|---|
1 | |||||
2 | |||||
3 | |||||
4 | |||||
5 | |||||
6 | |||||
7 | |||||
8 | |||||
9 | |||||
10 | |||||
11 | |||||
12 | |||||
13 | |||||
14 | |||||
15 | |||||
16 | |||||
17 | |||||
18 | |||||
19 | |||||
20 |
Yazarlarımız
Editörün Seçimi
İpekyolu Nöbetçi Eczaneler




Anket
Anket Sonucu
Soru:
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
Toplam Oy Kullanıldı
Sosyal Medyada Biz
E-Bülten Aboneliği
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
13 Katlı Binaya Skandal Yangın Merdiveni!
Van’da Tarihi Doku Geceleri de Parlıyor!
Van Gölü'nde Dip Çamuru Temizliği Yeniden Başladı
Van'da "Saç Boyası" Tartışması
Van’da Havai Fişek ve Patlayıcı Madde Kullanımı ve Satışı Yasaklandı
Van’da Kar Yağışı Felakete Davetiye Çıkardı! Yola dev kayalar düştü!
Van'da durdurulan TIR'dan 69 kaçak göçmen çıktı
Kadim Aşiretlerden Çözüm Süreci Çağrısına Destek: Silah Bırakma Vurgusu