600 yıllık geleneğe yeniden rağbet var: Çarık modası
VAN-Ayakkabı ustası Mecit Emen’in atölyesinde, keçi kılından yapılan desenleriyle Urartu ve Kürt kültürünün bir mirası olan ‘reşik’ adı verilen özel günlerin yeniden modası haline geldi.
Bir Urartu ve Kürt geleneği olan ‘reşik’ adı verilen ayakkabılar, Mecit Emen tarafından günümüzde yeniden hayat buluyor. Ayakkabı ustası Mecit Emen, otuz yıldır reşik üreten tek kişi olduğunu söyledi. Bu kültürel mirasın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Emen, “Reşikler, hem Urartu motiflerini hem de yörenin kültürnünü bünyesinde barındırarak tarihi bir geçmişi yansıtıyor.”
Reşiklerde kullanılan keçi kılı, suya ve güveye karşı dirençli olmasıyla biliniyor. Ayrıca, bu ayakkabılar bakteri oluşumuna engel oluyor ve terleme problemlerini ortadan kaldırıyor. Reşik ayakkabıları, gündelik kullanımın yanı sıra halk oyunları ekipleri, televizyon programları, moda tasarımcıları ve yurt dışındaki meraklıları tarafından da tercih ediliyor. Van yöresinde ‘Reşik’, Bitlis’te ‘Harik’, Antep’te ise ‘Çarık’ olarak biliniyor.
0 Yorum
Yorum Gönder
Trend Haberler
Yazarlarımız
Editörün Seçimi
Anket
Anket Sonucu
Soru:
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
() Oy -
Toplam Oy Kullanıldı
Sosyal Medyada Biz
E-Bülten Aboneliği
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
Edremit kuruyor
AYM, Kayyım düzenlemesini gündemine aldı
Van'd kaç süriyeli yaşıyor
Şehit Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt 3 yıldır bulunamıyor
En düşük emekli maaşlarına bir zam daha verildi
Eski AK Partili’den festival tepkisi
Irak'ın kuzeyinde acı kayıp: Metan gazında 12 asker şehit oldu
Kurumlar seyrediyor, vatandaş kazma kürekle sulama kanalı açıyor,